Om racen

Temperament:

Havaneseren er altid i godt humør og siges at have sind som en New Foundlænder. De er meget kæle og “Bichon” betyder også skødehund. De er meget loyale og har meget let ved at stole på folk og derfor er det vigtigt at alle, der omgås denne skønne lille hund behandler den ordentligt og respekterer dens eventuelle grænser. Racen er bl.a. blevet anvendt som terapihund og førerhund og kan nemt trænes i agility og lydighedstræning.

Udseende og pleje:

Skulderhøjden skal være mellem 21-30 cm og vægten er ca. 5-8 kg. Pelsen bliver meget lang (13-18 cm), er tit let bølget og meget blød – heraf navnet “silkehund”. Men mange foretrækker dog at klippe dem (hvalpeklip som det kaldes), hvis de ikke planlægger at gå på udstilling, hvor kravet er en uklippet pels. Pelsen skal friseres igennem mindst to gange om ugen, men mindre kan også gøre det alt afhængig af pelsens længde. Pelsen har ikke underuld og er derfor allergivenlig (se mere under fanen “allergivenlig”). Racen skal helst i bad en gang om måneden eller oftere, hvis hensigten er udstilling. Der skal anvendes shampoo og balsam til hunde. Efter badet skal hunden føntørres tør.

Der findes mangler forskellige farver: hvid, fawn (brun/gylden), sort eller med aftegninger – fx en hvid hund med sorte aftegninger.